Ryż zapiekany z jabłkami i budyniem

ryz-zapiekany-z-jablkami

Prosty sposób na słodkie danie z wykorzystaniem ryżu. Wystarczy woreczek ugotowanego ryżu, kilka jabłek i budyń waniliowy 🙂

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu (100 g)
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1,5 kg średnio słodkich jabłek
  • cukier puder i cynamon do posypania

ryz-zapiekany-z-jablkami-3

Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie do miękkości. Jabłka obrać i pokroić w jak najcieńsze plastry. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła. Na patelnię wrzucić pokrojone jabłka, dodać cukier. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka wyraźnie zmiękną.

Zagotować mleko i przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W żaroodpornym naczyniu wyłożyć ugotowany ryż. Na ryżu ułożyć rozdrobnione kawałki masła (ok. 1 łyżki). Całość posypać cukrem waniliowym. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać je łyżką, lekko dociskając.  Jabłka polać budyniem.

Zapiekać 20 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 10 minut przed pokrojeniem. Wyjmować przy pomocy łyżki. Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem.

ryz-zapiekany-z-jablkami-2

Dodaj komentarz