Prosty sposób na słodkie danie z wykorzystaniem ryżu. Wystarczy woreczek ugotowanego ryżu, kilka jabłek i budyń waniliowy 🙂
Składniki:
- 1 woreczek ryżu (100 g)
- 2 łyżki masła
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- szczypta soli
- 1,5 kg średnio słodkich jabłek
- cukier puder i cynamon do posypania
Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie do miękkości. Jabłka obrać i pokroić w jak najcieńsze plastry. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła. Na patelnię wrzucić pokrojone jabłka, dodać cukier. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka wyraźnie zmiękną.
Zagotować mleko i przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W żaroodpornym naczyniu wyłożyć ugotowany ryż. Na ryżu ułożyć rozdrobnione kawałki masła (ok. 1 łyżki). Całość posypać cukrem waniliowym. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać je łyżką, lekko dociskając. Jabłka polać budyniem.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 10 minut przed pokrojeniem. Wyjmować przy pomocy łyżki. Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem.