Rösti to placek ziemniaczany z utartych, ugotowanych ziemniaków. Można go podawać również z podsmażanym boczkiem. Jednak w mojej wersji jest tylko z cebulką.
Najlepiej użyć ziemniaków odmiany mączystej.
Placek nie jest bardzo zwarty, więc wyzwaniem jest jego odpowiednie przekręcenie. Najłatwiej zsunąć go na talerz i dopiero wtedy przekręcić na patelnię. Placki smażyłam na małej patelni (o średnicy ok. 15 cm). Z podanych składników otrzymałam trzy dość grube placki. Można jednak usmażyć jeden duży placek. Będzie go jednak nieco trudniej przekręcić.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- ok. 2 łyżeczek masła
- olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę posiekać w dość grubą kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Wymieszać z ziemniakami. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju. Na jednego placka smażonego na małej patelni używałam niepełną łyżeczkę masła i niepełną łyżkę oleju.
Placki smażyć na mocno rumiany kolor. Po usmażeniu z jednej strony, zsunąć na talerz, a następnie obrócić razem z talerzem i zrzucić na patelnię.
Podejrzewam, że ten placek lepiej wyjdzie jeśli użyjemy starych ziemniaków…Zmodyfikowałabym go w ten sposób, że zamiast smażenia na oleju proponuję smażenie na maśle klarowanym,,,
Chyba zainspirowałaś mnie na jutrzejszy obiad…
Tak, najlepsze będą stare i odmiany mączystej, jak do kopytek czy bab ziemniaczanych. Udanego obiadu 🙂
Tamtejszej kuchni nie znam zupełnie, dzięki za ciekawy przepis 🙂
Na pewno zrobię! Wygląda przepysznie. 🙂
https://jaglusia.com/
Pyszny placek 🙂 Moja Teściowa robi bardzo podobne, a ja nawet nie wiedziałam, że one tak się nazywają 🙂