Rösti (szwajcarski placek ziemniaczany)

Rosti

Rösti to placek ziemniaczany z utartych, ugotowanych ziemniaków. Można go podawać również z podsmażanym boczkiem. Jednak w mojej wersji jest tylko z cebulką.

Najlepiej użyć ziemniaków odmiany mączystej.

Placek nie jest bardzo zwarty, więc wyzwaniem jest jego odpowiednie przekręcenie. Najłatwiej zsunąć go na talerz i dopiero wtedy przekręcić na patelnię. Placki smażyłam na małej patelni (o średnicy ok. 15 cm). Z podanych składników otrzymałam trzy dość grube placki. Można jednak usmażyć jeden duży placek. Będzie go jednak nieco trudniej przekręcić.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • ok. 2 łyżeczek masła
  • olej do smażenia

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę posiekać w dość grubą kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Wymieszać z ziemniakami. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju. Na jednego placka smażonego na małej patelni używałam niepełną łyżeczkę masła i niepełną łyżkę oleju.

Placki smażyć na mocno rumiany kolor. Po usmażeniu z jednej strony, zsunąć na talerz, a następnie obrócić razem z talerzem i zrzucić na patelnię.

Rosti 2

5 komentarzy

  1. Podejrzewam, że ten placek lepiej wyjdzie jeśli użyjemy starych ziemniaków…Zmodyfikowałabym go w ten sposób, że zamiast smażenia na oleju proponuję smażenie na maśle klarowanym,,,
    Chyba zainspirowałaś mnie na jutrzejszy obiad…

  2. Tamtejszej kuchni nie znam zupełnie, dzięki za ciekawy przepis 🙂

  3. Na pewno zrobię! Wygląda przepysznie. 🙂
    https://jaglusia.com/

  4. Pyszny placek 🙂 Moja Teściowa robi bardzo podobne, a ja nawet nie wiedziałam, że one tak się nazywają 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.