Kolejny pomysł na wykorzystanie oscypka 🙂 Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem.
Składniki:
- mięso z piersi kurczaka (około 500 g)
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1/2 średniej wielkości oscypka
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 łyżeczki suszonej papryki
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 3 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki białego wina
- oliwa (do smażenia)
Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką.
Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut, następnie odlać wodę. Na środku każdego kawałka mięsa ułożyć oscypek, żurawinę (wykorzystać około 1/2 szklanki) oraz rozmaryn (zużyć 1 gałązkę). Całość zwinąć ciasno w roladkę i nakłuć wykałaczkami w miejscach gdzie mięso może się „rozejść”.
Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki).
Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki.