Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem

Roladki z oscypkiem

Kolejny pomysł na wykorzystanie oscypka 🙂 Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem.

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/2 średniej wielkości oscypka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżeczki suszonej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki białego wina
  • oliwa (do smażenia)

Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką.

Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut, następnie odlać wodę. Na środku każdego kawałka mięsa ułożyć oscypek, żurawinę (wykorzystać około 1/2 szklanki) oraz rozmaryn (zużyć 1 gałązkę). Całość zwinąć ciasno w roladkę i nakłuć wykałaczkami w miejscach gdzie mięso może się „rozejść”.

Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki).

Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki.

Roladki z oscypkiem 2

Dodaj komentarz