Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Ravioli

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią 🙂

Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam.

Jak na razie udało mi się zwiedzić tylko północ Włoch. Jest jeszcze wiele miejsc, które koniecznie chciałabym zobaczyć. Przede wszystkim Rzym, Mediolan i Florencję.

Poniżej przedstawiam przepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki wody

Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później),  zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy.

Ravioli 3

Farsz:

  • 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g)
  • garść liści świeżej bazylii i oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Dodatkowo:

  • starty parmezan do posypania
  • mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu
  • 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli

Farsz: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać rozmrożony szpinak, wyciśnięty czosnek, sól i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu aż woda ze szpinaku wyparuje. Dodać ricottę i zamieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę, dokładnie mieszając, do czasu połączenia składników.

Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przelać do małego garnka. Dodać sól i suszone oregano i gotować bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu (od czasu do czasu mieszać). Na koniec dodać posiekane liście bazylii i oregano, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.

Ravioli 4

Ciasto podzielić na mniejsze części. Blat podsypać mąką. Każdą z części cienko rozwałkować w kształt prostokąta. Połowę rozwałkowanego ciasta posmarować białkiem i na tej części wykładać małą łyżeczką farsz w odległości około 2 cm od siebie. Przykryć drugą częścią ciasta i docisnąć przestrzenie między farszem. Wykroić radełkiem lub nożem małe kwadraty (w centrum każdego kwadratu powinien znajdować się farsz). Ja do pomocy użyłam plastikowego pojemnika na jajka (ciasto ułożyłam na pojemniku i farsz kładłam do każdego zagłębienia).

Ravioli gotować około 4 minut w osolonej wodzie.

Podawać z sosem pomidorowym i startym parmezanem.

Ravioli 2

Dodaj komentarz