Rafaello

Rafaello

Słodkie, kokosowe ciasto na słonych krakersach, bez pieczenia.

Składniki:

  • 2 paczki krakersów solonych (zużyłam ok. 250 g)
  • 250 g masła
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 0,5 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • ok. 250 g wiórków kokosowych

Rafaello 3

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym.

Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Całość zmiksować z 0,5 szklanki mleka.

Pozostałe mleko zagotować z pozostałą częścią cukru.

Następnie wlać do tego przygotowaną masę i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Masę wystudzić. Rozetrzeć z masłem i ok. 200 g wiórków kokosowych.

W formie układać na przemian warstwy krakersów i kremu. Ułożyć tak 3 warstwy. Ostatnia warstwa kremu powinna być dość cienka.

Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Rafaello 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.