Rafaello

rafaello

Słodkie, kokosowe ciasto na słonych krakersach. Bez pieczenia. W zależności od upodobań, można dodać większą niż w przepisie ilość wiórków aby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe.

Składniki:

  • 2 paczki krakersów solonych
  • masło roślinne
  • cukier waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 2 paczki wiórków kokosowych

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość rozetrzeć z 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z pozostałą częścią cukru. Następnie wlać do tego przygotowaną masę i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.

 Masę wystudzić. Rozetrzeć z masłem i 1 i 3/4 paczki wiórków kokosowych. W formie układać na przemian warstwy krakersów i kremu. Ostatnią warstwę kremu posypać pozostałymi wiórkami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Dodaj komentarz