Słodkie, kokosowe ciasto na słonych krakersach, bez pieczenia.
Składniki:
- 2 paczki krakersów solonych (zużyłam ok. 250 g)
- 250 g masła
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 0,5 litra mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- ok. 250 g wiórków kokosowych
Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Całość zmiksować z 0,5 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zagotować z pozostałą częścią cukru.
Następnie wlać do tego przygotowaną masę i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Masę wystudzić. Rozetrzeć z masłem i ok. 200 g wiórków kokosowych.
W formie układać na przemian warstwy krakersów i kremu. Ułożyć tak 3 warstwy. Ostatnia warstwa kremu powinna być dość cienka.
Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki do schłodzenia.