Racuchy z rodzynkami i bananem

Racuchy 2

Drożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów.

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • czubata łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 mały banan
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto nie jest bardzo gęste. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem.

Racuchy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.