Jajecznica z pomidorami zapiekana z wędliną i serem w pszennej tortilli. Sposób na urozmaicenie klasycznej jajecznicy.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 tortilla (można wykonać samodzielnie – przepis tutaj)
- 1/2 średniego pomidora
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżeczka masła
- kilka plastrów ulubionej wędliny
- 2 plastry łagodnego, żółtego sera
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło.
Cebulę przełożyć na rozgrzane masło. Zeszklić i dodać pomidora. Smażyć przez chwilę, aż z pomidora odparuje nadmiar wody.
Dodać jajka. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż jajecznica się zetnie.
Na tortilli ułożyć na jednej połowie kawałki wędliny, ser oraz wyłożyć jajecznicę. Tortillę złożyć na pół. Zapiec w opiekaczu lub z dwóch stron na patelni.
Super pomysł, żeby zwykła jajecznica była niezwykła 🙂
Z jajecznica jeszcze nie jadłam 🙂 Fajny pomysł 🙂