Pulpety drobiowe z grzybami leśnymi

Pulpety z grzybami

Obowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią).

Pulpety:

  • 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Sos grzybowy:

  • ok. 500 g grzybów leśnych
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki)
  • 2 łyżki śmietany 18%

Mięso z udek kurczaka można kupić gotowe odkostnione lub samodzielnie usunąć kości i skórę. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać łyżką z jajkami, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Mokrą ręką formować małe pulpety (z podanej porcji wyszło mi ok. 20 sztuk). Na patelni rozgrzać olej (tak aby po ułożeniu pulpetów olej zakrywał je w mniej więcej 1/3 wysokości). Smażyć po kilka minut z obu stron na średnim ogniu.

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Główki maślaków dodatkowo obrać ze skóry. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem i co jakiś czas mieszać. Kiedy wyraźnie zmniejszą swoją objętość wymieszać ze śmietaną i dusić na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Grzyby

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.