Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym 2

Czasem nachodzi mnie ochota na domowy, tradycyjny obiad, taki trochę “babciny” 🙂 Przedstawiam klasyczne pulpety w sosie koperkowym. Najlepiej smakują w towarzystwie marchewki i ziemniaków.

Przepis na 10 dość małych pulpetów (2 porcje obiadowe).

Pulpety:

  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki bułki tartej

Sos koperkowy:

  • 700 ml wody
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej

Pulpety w sosie koperkowym

Marchew obrać i pokroić na mniejsze kawałki (pokroiłam na 4 kawałki – najpierw w poprzek, a następnie wzdłuż).

Do garnka wlać wodę. Dodać marchew, masło, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem.

W czasie kiedy woda się gotuje, przygotować pulpety.

Mięso z kurczaka oczyścić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać sól, pieprz, tymianek, jajko i bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Masę odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie z mięsa uformować ręką ok. 10 pulpetów.

Pulpety wrzucić do gotującej się wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 45 minut.

Po tym czasie sos należy zagęścić. W tym celu wsypać mąkę do małego rondelka lub miski i dodać do niej kilka łyżek gorącego sosu. Energicznie wymieszać łyżeczką, tak aby nie było grudek i dopiero w takiej postaci dodać do reszty sosu.

Gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.

Pulpety w sosie koperkowym 3

Jeden komentarz

  1. Klasyczne, ale niesamowicie pyszne danie 🙂 Bardzo lubię 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.