Czasem nachodzi mnie ochota na domowy, tradycyjny obiad, taki trochę “babciny” 🙂 Przedstawiam klasyczne pulpety w sosie koperkowym. Najlepiej smakują w towarzystwie marchewki i ziemniaków.
Przepis na 10 dość małych pulpetów (2 porcje obiadowe).
Pulpety:
- 250 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki bułki tartej
Sos koperkowy:
- 700 ml wody
- 1 duża marchew
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pęczek koperku
- 3 łyżki mąki pszennej
Marchew obrać i pokroić na mniejsze kawałki (pokroiłam na 4 kawałki – najpierw w poprzek, a następnie wzdłuż).
Do garnka wlać wodę. Dodać marchew, masło, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem.
W czasie kiedy woda się gotuje, przygotować pulpety.
Mięso z kurczaka oczyścić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać sól, pieprz, tymianek, jajko i bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Masę odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie z mięsa uformować ręką ok. 10 pulpetów.
Pulpety wrzucić do gotującej się wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 45 minut.
Po tym czasie sos należy zagęścić. W tym celu wsypać mąkę do małego rondelka lub miski i dodać do niej kilka łyżek gorącego sosu. Energicznie wymieszać łyżeczką, tak aby nie było grudek i dopiero w takiej postaci dodać do reszty sosu.
Gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.
Klasyczne, ale niesamowicie pyszne danie 🙂 Bardzo lubię 🙂