Pulpeciki z soczewicy

pulpety-z-soczewicyWegetariańskie pulpeciki z soczewicy i kaszy jaglanej. Mają delikatną, chrupiącą skórkę. Podaję je z dodatkiem sosu pomidorowego, ale myślę że równie smaczne byłyby np. z sosem grzybowym. Z podanych składników uformowałam 22 małe pulpety.

Pulpety:

  • 1 szklanka soczewicy + 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1/3 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów krojonych (800 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej, ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dodatkowo:

  • ryż lub makaron do podania
  • natka pietruszki do posypania
  • olej do smażenia

Pulpety: Soczewicę namoczyć przez pół godziny w zimnej wodzie. Następnie zagotować w 2 szklankach wody. Gotować ok. 45 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać sól.

Kaszę jaglaną wysypać na sito i przepłukać dokładnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem (aby pozbyć się ewentualnego gorzkiego smaku). Zagotować w 2 szklankach wody. Gotować na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 20 minut). Zdjąć z ognia i ostudzić.

3/4 porcji ostudzonej soczewicy zblendować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni. W naczyniu dokładnie wymieszać soczewicę (zblendowaną i całą ugotowaną), kaszę, bułkę tartą, jajko, cebulę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Z powstałej masy formować ręką pulpety.

Pulpety smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Smażą się dość szybko.

Sos pomidorowy: Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory, wyciśnięty czosnek i przyprawy i gotować do czasu zagęszczenia sosu.

Pulpety podawać na sosie pomidorowym, z ryżem lub makaronem, posypane posiekaną natką pietruszki.

pulpety-z-soczewicy-2

Dodaj komentarz