Pleśniak

Pleśniak

Połączenie delikatnego, kruchego ciasta, piany z białek oraz kwaśnego dżemu. Jeśli wolicie niższą pianę, dodajcie 8 białek i nieco mniej cukru.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 10 białek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 400 g dżemu z kwaśnych owoców (np. z czarnej porzeczki)

Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/3 szklanki cukru oraz żółtkami.

Ciasto podzielić na trzy części (dwie większe i jedną trochę mniejszą).

Jedną z większych części zagnieść z kakao.

Wyrobić 3 kule i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pozostałą część cukru. Cukier dodawać powoli partiami, ciągle miksując.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm.

Schłodzoną, większą, jasną część ciasta zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować dżemem. Zetrzeć na to ciemną część. Ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć mniejszą, jasną część ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

Pleśniak 4

1 komentarz

  1. Bardzo lubię to ciasto i często robię. Klasyka, ale najlepsza 🙂

Dodaj komentarz