Pleśniak

Pleśniak

Połączenie delikatnego, kruchego ciasta, piany z białek oraz kwaśnego dżemu. Jeśli wolicie niższą pianę, dodajcie 8 białek i nieco mniej cukru.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 400 g dżemu z kwaśnych owoców (np. z czarnej porzeczki)

Białka oddzielić od żółtek.

Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/3 szklanki cukru oraz żółtkami.

Ciasto podzielić na trzy części (dwie większe i jedną trochę mniejszą).

Jedną z większych części zagnieść z kakao.

Wyrobić 3 kule i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Białka ubić na sztywno. Jeśli chcecie uzyskać bardzo wysoką pianę, możecie dodać więcej białek np. z 7 jaj. Pod koniec ubijania dodać pozostałą część cukru. Cukier dodawać powoli partiami, ciągle miksując.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm.

Schłodzoną, większą, jasną część ciasta zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować dżemem. Zetrzeć na to ciemną część. Ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć mniejszą, jasną część ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

Pleśniak 4

Jeden komentarz

  1. Bardzo lubię to ciasto i często robię. Klasyka, ale najlepsza 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.