Placuszki z łososiem

Placki

Placki z cebulą, jogurtem i koperkiem. Na wierzchu wędzony łosoś i serek. Świetna przekąska na przyjęcia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 370 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • pół łyżeczki soli
  • pół cebuli
  • koperek
  • 1 łyżka musztardy
  • 150 g wędzonego łososia
  • około 300 g serka śmietankowego (np. Almette, Philadelphia)
  • olej do smażenia

Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, musztardę, wodę oraz sól zmiksować. Część koperku odłożyć do dekoracji.

Cebulę i pozostałą część koperku drobno posiekać. Dodać do ciasta na placki i dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać niepełną łyżkę ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na brązowy kolor.

Po zdjęciu z patelni odkładać na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Na wierzch położyć łyżeczkę serka, kawałek wędzonego łososia oraz koperek.

Można podawać jeszcze ciepłe, ale równie dobrze smakują po ostygnięciu.

Placki 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.