Placki z cebulą, jogurtem i koperkiem. Na wierzchu wędzony łosoś i serek. Świetna przekąska na przyjęcia.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 370 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki wody
- pół łyżeczki soli
- pół cebuli
- koperek
- 1 łyżka musztardy
- 150 g wędzonego łososia
- około 300 g serka śmietankowego (np. Almette, Philadelphia)
- olej do smażenia
Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, musztardę, wodę oraz sól zmiksować. Część koperku odłożyć do dekoracji.
Cebulę i pozostałą część koperku drobno posiekać. Dodać do ciasta na placki i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać niepełną łyżkę ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na brązowy kolor.
Po zdjęciu z patelni odkładać na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Na wierzch położyć łyżeczkę serka, kawałek wędzonego łososia oraz koperek.
Można podawać jeszcze ciepłe, ale równie dobrze smakują po ostygnięciu.