Lubicie placki ziemniaczane? Ja bardzo. Prezentuję ich delikatną modyfikację – placki z dodatkiem pieczarek i parmezanu. Polecam podawać ze śmietaną i szczypiorkiem.
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 150 g pieczarek
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach. Przełożyć do miski i odstawić na ok. 15 minut.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Parmezan i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Z ziemniaków odlać zbierającą się wodę.
W misce wymieszać pieczarki, cebulę, ziemniaki, parmezan, mąkę i jajka.
Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać łyżką.
Placki nakładać łyżką na dobrze rozgrzany na patelni olej.
Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Po usmażeniu przełożyć na papierowe ręczniki w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Ciekawa modyfikacja, warta wypróbowania.
Wieki nie jadłam placków ziemniaczanych, a są takie pyszne 🙂 Twoje bardzo trafiają w mój gust 🙂 Pycha!