Placki ziemniaczane z pieczarkami i parmezanem

Placki ziemniaczane z pieczarkami i parmezanem

Lubicie placki ziemniaczane? Ja bardzo. Prezentuję ich delikatną modyfikację – placki z dodatkiem pieczarek i parmezanu. Polecam podawać ze śmietaną i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 150 g pieczarek
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach. Przełożyć do miski i odstawić na ok. 15 minut.

Pieczarki pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Parmezan i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Z ziemniaków odlać zbierającą się wodę.

W misce wymieszać pieczarki, cebulę, ziemniaki, parmezan, mąkę i jajka.

Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać łyżką.

Placki nakładać łyżką na dobrze rozgrzany na patelni olej.

Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.

Po usmażeniu przełożyć na papierowe ręczniki w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i parmezanem 2

2 komentarze

  1. Ciekawa modyfikacja, warta wypróbowania.

  2. Wieki nie jadłam placków ziemniaczanych, a są takie pyszne 🙂 Twoje bardzo trafiają w mój gust 🙂 Pycha!

Dodaj komentarz