Placki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i fety. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach 🙂 Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Farsz:
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i dokładnie ugnieść za pomocą ugniatarki do ziemniaków lub przecisnąć przy pomocy praski. Wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić ręką do uzyskania jednolitej, nielepiącej się konsystencji.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać mrożony szpinak i smażyć na małym ogniu aż do odparowania całej wody (szpinak można też wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Dodać sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i rozdrobnioną fetę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę na średnim ogniu (farsz powinien być dość gęsty).
Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Przy pomocy szklanki (użyłam szklanki o średnicy 8 cm) wykroić kółka z ciasta. Na każdy placek potrzebujemy dwóch wykrojonych kółek. Na wykrojony placek kłaść łyżkę farszu, przykrywać drugim plackiem, a brzegi dociskać palcami (żeby dokładnie się skleiły).
Placki smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, do lekkiego zbrązowienia.