Placki z twarogiem

Delikatne placki z twarogiem i pianą z białek. W smaku przypominają trochę gofry. Słodkie i puszyste. Proponuję podawać ze świeżymi owocami. Przepis na około 15 dość dużych placków.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników)
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę.

Masło roztopić.

Ser zmiksować z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Placki smażyć pojedynczo na małej patelni lub po kilka na większej.

Smażyć krótko z obu stron do zarumienienia.

Placki są delikatne, dlatego należy przekręcać je dość ostrożnie.

Podawać z owocami, dżemem lub cukrem pudrem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.