Placki z serka homogenizowanego

Placki z serka homogenizowanego

Delikatne placki z serka homogenizowanego. Nie dodaję do nich cukru, bo serek sam w sobie jest słodki. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami.

Z przepisu uzyskacie 9 średnich placków. Smażyłam je oddzielnie na małej patelni, ale można również smażyć mniejsze na jednej, większej patelni.

Składniki:

  • 220 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka

Placki z serka homogenizowanego 3

W misce wymieszać mikserem jajka, mąkę, serek homogenizowany, mleko i proszek do pieczenia.

Masa powinna być dość gęsta.

Ciasto odstawić na około 20 minut.

Placki smażyć na dobrze rozgrzanej, małej patelni, bez tłuszczu. Można również smażyć po kilka na większej patelni.

Przekręcać kiedy na powierzchni pojawi się duża ilość małych bąbelków.

Jeśli nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się przy próbie przekręcenia, to znaczy, że jeszcze za wcześnie.

Placki z serka homogenizowanego 2

2 komentarze

  1. Super przepisy! Czy moge wiedziec jaka srednicr ma Twoja patelnia? Nie wiem jak duze wychodza placuszki. Jak duzo ciasta wchodzi na jeden placek?

    • Używałam patelni o średnicy 16 cm. Ciasto leję raczej na oko 😉 tak, żeby było grubości grubego naleśnika. Placki rosną nieco w trakcie smażenia 🙂

Skomentuj Bullio Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.