Delikatne placuszki z kremowego sera twarogowego i jogurtu greckiego. U mnie w wersji wytrawnej (podawane z łyżką jogurtu greckiego i kiełkami), ale równie dobrze smakują na słodko. Z przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków.
Składniki:
- 100 g sera kremowego twarogowego do kanapek
- 1 jajko
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na rozgrzaną patelnię nakładać po niepełnej łyżce wazowej masy. Placki smażyć z obu stron do czasu zbrązowienia (nie wymagają dodatku tłuszczu na patelnię).
Podawać z ulubionymi dodatkami (na słodko – np. owoce, dżem, cukier puder lub na słono – np. jogurt grecki, ulubione kiełki).