Placki z mascarpone

Placki z mascarpone

Delikatne placki z mascarpone. Masa na placki jest bardzo gęsta, ale po przełożeniu na rozgrzaną patelnię rozlewa się i można ją wtedy lekko rozpłaszczyć, aby uformować w kształt cienkiego placka.

Z przepisu wychodzi ok. 20 małych placków.

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mascarpone zmiksować z mąką, mlekiem, jajkiem i miodem. Masa będzie bardzo gęsta.

Na patelni rozgrzać olej.

Placki nakładać łyżką na rozgrzany olej. Po chwili lekko rozpłaszczyć je łyżką lub szpatułką.

Smażyć z dwóch stron.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Placki z mascarpone 2

3 komentarze

  1. muszą być bardzo wilgotne 🙂 yumi 🙂

  2. MUSZA być pycha

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.