Przepis podobno jest bardzo znany i jest przysmakiem wśród dzieci. Ja jednak nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować placków z kaszy manny.
Mają idealnie delikatną konsystencję i posmak kaszy. Do podawania z owocami lub ulubionym dżemem, ale dobrze smakują też same. Z przepisu wychodzi ok. 15 średniej wielkości placków.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
Kaszę wymieszać z zimnym mlekiem i odstawić na ok. 15 minut (aż kasza wchłonie mleko).
Masło rozpuścić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać łyżką z kaszą, roztopionym masłem i cukrem. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Placki smażą się bardzo szybko.
Przepyszne przy tym proste i szybkie w wykonaniu.
Muszę wypróbować w końcu placuszki z kaszy manny. Z dodatkiem dżemu lub syropu klonowego pewnie smakują wybornie 🙂