Placki z kaszy manny

Placki z kaszy manny

Przepis podobno jest bardzo znany i jest przysmakiem wśród dzieci. Ja jednak nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować placków z kaszy manny.

Mają idealnie delikatną konsystencję i posmak kaszy. Do podawania z owocami lub ulubionym dżemem, ale dobrze smakują też same. Z przepisu wychodzi ok. 15 średniej wielkości placków.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Kaszę wymieszać z zimnym mlekiem i odstawić na ok. 15 minut (aż kasza wchłonie mleko).

Masło rozpuścić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać łyżką z kaszą, roztopionym masłem i cukrem. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Placki smażą się bardzo szybko.

Placki z kaszy manny 2

2 komentarze

  1. Przepyszne przy tym proste i szybkie w wykonaniu.

  2. Muszę wypróbować w końcu placuszki z kaszy manny. Z dodatkiem dżemu lub syropu klonowego pewnie smakują wybornie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.