Placki z dyni

Placki z dyni

Placki z dyni z dodatkiem jabłka, miodu i cynamonu. Można użyć świeżej lub mrożonej dyni. Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości placków.

Składniki:

  • 450 g miąższu z dyni
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia

Dynię pokroić w średniej wielkości kostkę.

Na patelni rozpuścić masło.

Dynię wrzucić na rozgrzane masło.

Dodać miód, wymieszać i podsmażyć ok. 5 minut.

Po tym czasie dodać wodę. Dynię dusić na małym ogniu, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec duszenia dodać cynamon.

Dynię zdjąć z patelni i ugnieść przy pomocy ugniatarki do ziemniaków.

Obrane jabłko utrzeć na tarce o małych oczkach.

Dynię połączyć łyżką z jabłkiem.

Dodać mąkę, jajko i jogurt. Dokładnie zmiksować. Masa powinna być gęsta.

Na patelni rozgrzać olej.

Placki smażyć na dość dużym ogniu, z obu stron, do czasu zrumienienia.

Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Placki z dyni 2

8 komentarzy

  1. Nie wyszły, ciapowate, mdłe, rozpadają się blee

  2. Niestety ale wf przepisy i nie wyszło. Bez smaku chloną olej blee

  3. Marta Przybyła

    Te placuszki są kapitalne!! Ja dałam lekko kwaskowe jabłko i smak jest rewelacyjny 🙂

  4. Przepysznie 😉 Muszę spróbować zrobić 😉
    Zostaje na dłużej , zapraszam do siebie : http://kobiecomania.blogspot.com/
    ;*

  5. Pysznie wyglądają 🙂 Lubie dynię i mam puree z dyni, więc pewnie za jakiś czas wypróbuję 🙂

  6. ależ smakowite:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.