Delikatne placki z utartej cukinii i marchewki. Według mnie najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Z przepisu wychodzi siedem średniej wielkości placków.
Składniki:
- 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
- 1/2 małej cebuli
- 1 średnia marchewka
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odcisnąć w dłoni z nadmiaru wody.
Marchew i cebulę obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach.
W misce wymieszać marchew, cebulę, cukinię, jajko, jogurt i mąkę. Doprawić pieprzem. Masa będzie dość gęsta.
Na patelni rozgrzać olej. Masę wykładać łyżką na rozgrzany olej i lekko rozpłaszczać.
Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Po zdjęciu z patelni położyć na papierowe ręczniki w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
a co z cebulą?? jest w składnikach, nie ma w realizacji..
Cebulę również ucierałam na tarce i mieszałam z pozostałymi składnikami. Dziękuję za uwagę. Już poprawiłam 🙂
Właśnie zrobiłam, wyszły bardzo dobre 🙂
Pyszne placuszki 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂