Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki

Delikatne placki z utartej cukinii i marchewki. Według mnie najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Z przepisu wychodzi siedem średniej wielkości placków.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 średnia marchewka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odcisnąć w dłoni z nadmiaru wody.

Marchew i cebulę obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach.

W misce wymieszać marchew, cebulę, cukinię, jajko, jogurt i mąkę. Doprawić pieprzem. Masa będzie dość gęsta.

Na patelni rozgrzać olej. Masę wykładać łyżką na rozgrzany olej i lekko rozpłaszczać.

Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Po zdjęciu z patelni położyć na papierowe ręczniki w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Placki z cukinii i marchewki 2

4 komentarze

  1. a co z cebulą?? jest w składnikach, nie ma w realizacji..

  2. Właśnie zrobiłam, wyszły bardzo dobre 🙂

  3. Pyszne placuszki 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂

Dodaj komentarz