Placki twarogowe

Placki twarogowe

Pyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania.

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników)
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki mleka

Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków.

Placki twarogowe 2

Dodaj komentarz