Placki z mąki razowej. Z podanej porcji wychodzi około 15 małych placków. Są dość delikatne (ze względu na pianę z białek), dlatego trzeba bardzo ostrożnie przekręcać je na patelni. Ja delikatnie podważałam je widelcem. Z tego też powodu lepiej robić je jak najmniejsze (większe trudniej przekręcić). Najlepiej smakują ze świeżymi owocami.
Składniki:
- 3 jajka
- 5 łyżek żytniej mąki razowej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką, jogurtem, miodem, solą i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką aż do połączenia się składników.
Placki smażyć na patelni bez tłuszczu na średnim ogniu (chwilę z każdej strony). Należy uważać, bo jeśli ogień będzie za duży placki szybko się przypalą.