Placki owsiane

Placki owsiane

Idealne placki na śniadanie. Z dodatkiem mąki ryżowej i pszennej razowej. Placuszki są bardzo delikatne w smaku. Nie dodaję do nich cukru, tylko suszone owoce.

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki pszennej razowej
  • garść suszonych owoców (np. śliwek, moreli, rodzynek)
  • 1 łyżka masła

Placki owsiane 3

Płatki zalać ciepłym mlekiem.

Suszone owoce drobno posiekać i dodać do płatków.

Całość odstawić na ok. 20 minut.

Do masy dodać jajko, mąkę (pszenną razową i ryżową) i jogurt grecki. Dobrze zamieszać łyżką.

Na patelni rozpuścić masło.

Placki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.

Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości placków.

Placki owsiane 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.