Puszyste, jogurtowe placki z kawałkami ananasa. Placki są dość słodkie, więc można je jeść bez żadnych dodatków. Jeśli jednak wolimy, można po usmażeniu posypać je cukrem pudrem lub podawać z dodatkiem ulubionego dżemu.
Składniki:
- 130 g jogurtu naturalnego
- 80 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka miodu
- 4 plastry ananasa z zalewy
- masło do smażenia
Jogurt zmiksować z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia, sodą i miodem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Ananasa pokroić w mniejsze kawałki.
Patelnię rozgrzać i posmarować małą ilością masła. Placki nakładać chochlą na dobrze rozgrzaną patelnię. Kiedy placki lekko zrumienią się z jednej strony, w ciasto włożyć po 3-4 kawałki ananasa i lekko je docisnąć. Usmażyć na rumiano z jednej strony i przekręcić. Zrumienić z drugiej strony i zdjąć z patelni.
UWAGA: Nie dodawajcie zbyt dużo kawałków ananasa, bo będziecie mieć problem z przekręceniem placków na drugą stronę.
Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości placków.
Uwielbiam ananasa a w takim połączeniu musi być mega!
Uwielbiam ananasa 🙂 Pyszne placuszki 🙂