Pizzoccheri to danie kuchni włoskiej składające się z gryczanego makaronu (pizzoccheri), ziemniaków, kapusty i sera. Podgotowane składniki zapieka się krótko w piekarniku.
Potrawę próbowałam we Włoszech i stamtąd też przywiozłam oryginalny gryczany makaron pizzoccheri.
Jeśli nie uda Wam się znaleźć gryczanego makaronu, możecie ewentualnie użyć zwykłego makaronu tagliatelle.
Nie znalazłam wielu amatorów tego połączenia smaków 😉 Według mnie jednak jest to danie zdecydowanie warte wypróbowania i będę chętnie do niego wracać.
Składniki:
- 250 g makaronu gryczanego pizzoccheri
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1/2 główki średniej wielkości kapusty włoskiej
- 250 g żółtego sera (użyłam goudy)
- 100 g parmezanu
- 125 g masła
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
Kapustę pokroić niezbyt drobno.
Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze słupki.
W dużym garnku zagotować posoloną wodę.
Na gotującą się wodę wrzucić ziemniaki i kapustę.
Gotować pod przykryciem do miękkości.
Ziemniaki i kapustę wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do żaroodpornej formy.
Do gotującej się wody po warzywach wrzucić makaron i również gotować go do miękkości.
Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do ziemniaków z kapustą.
Dodać starty żółty ser i całość dokładnie wymieszać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim cebulę oraz wyciśnięty czosnek.
Masło z cebulą i czosnkiem wylać równomiernie na warzywa z makaronem i serem.
Całość zapiekać przez ok. 15 minut w temp. 180°C, bez termoobiegu.
Gotowe danie posypać startym parmezanem i pieprzem.
Źródło: https://www.biegunwschodni.pl/ (przepis lekko zmodyfikowany)