Pizzoccheri

Pizzoccheri

Pizzoccheri to danie kuchni włoskiej składające się z gryczanego makaronu (pizzoccheri), ziemniaków, kapusty i sera. Podgotowane składniki zapieka się krótko w piekarniku.

Potrawę próbowałam we Włoszech i stamtąd też przywiozłam oryginalny gryczany makaron pizzoccheri. 

Jeśli nie uda Wam się znaleźć gryczanego makaronu, możecie ewentualnie użyć zwykłego makaronu tagliatelle.

Nie znalazłam wielu amatorów tego połączenia smaków 😉 Według mnie jednak jest to danie zdecydowanie warte wypróbowania i będę chętnie do niego wracać.

Składniki:

  • 250 g makaronu gryczanego pizzoccheri
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1/2 główki średniej wielkości kapusty włoskiej
  • 250 g żółtego sera (użyłam goudy)
  • 100 g parmezanu
  • 125 g masła
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz

Pizzoccheri 2

Kapustę pokroić niezbyt drobno.

Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze słupki.

W dużym garnku zagotować posoloną wodę.

Na gotującą się wodę wrzucić ziemniaki i kapustę.

Gotować pod przykryciem do miękkości.

Ziemniaki i kapustę wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do żaroodpornej formy.

Do gotującej się wody po warzywach wrzucić makaron i również gotować go do miękkości.

Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do ziemniaków z kapustą.

Pizzoccheri 4

Dodać starty żółty ser i całość dokładnie wymieszać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim cebulę oraz wyciśnięty czosnek.

Masło z cebulą i czosnkiem wylać równomiernie na warzywa z makaronem i serem.

Całość zapiekać przez ok. 15 minut w temp. 180°C, bez termoobiegu.

Gotowe danie posypać startym parmezanem i pieprzem.

Pizzoccheri 3

Źródło: https://www.biegunwschodni.pl/ (przepis lekko zmodyfikowany)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*