Pizza z rukolą

Pizza z rukolą 3

Dla mnie idealna 🙂 Pizza na cienkim cieście z wędliną drobiową, oliwkami oraz pomidorami koktajlowymi. Po upieczeniu obficie posypana rukolą i bazylią.

Przepis na ciasto i sos (na cztery średnie pizze) znajdziecie tutaj.

Poniżej podaję składniki na dwie pizze.

Składniki:

  • 150 g tartej mozzarelli
  • 3-4 pomidory koktajlowe
  • kilka zielonych oliwek (około 8-10)
  • kilka plastrów wędliny drobiowej (40 g)
  • około 5 listków świeżej bazylii
  • garść rukoli do posypania pizzy

Ciasto i sos przygotować zgodnie z podanym przepisem.

Mozzarellę zetrzeć na tarce.

Pomidory pokroić w dość grube plastry.

Pokrojoną wędlinę porwać na mniejsze kawałki.

Ciasto cienko rozwałkować (podsypywać mąką żeby nie przywarło do blatu) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście rozsmarować sos (brzegi pizzy zostawiamy nieposmarowane), a następnie całość posypać serem.

Równomiernie rozłożyć pozostałe składniki: wędlinę, pomidory i oliwki.

Piec około 10 minut w temperaturze 250°C. Pizzę należy wkładać do rozgrzanego piekarnika.

Po upieczeniu posypać rukolą i posiekaną bazylią.

Pizza z rukolą 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.