Pomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan.
Przepis na ciasto znajdziecie tutaj.
Poniżej podaję składniki na jedną dużą pizzę:
- 2 łyżki pesto (użyłam gotowego pesto bazyliowego)
- ok. 150 g mozzarelli
- ok. 40 g wędzonego łososia
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżka drobno utartego parmezanu
Ciasto przygotować zgodnie z przepisem (z 1/2 podanej porcji).
Mozzarellę utrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać a łososia pokroić na mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika). Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania.
Stolnicę lub blat podsypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Na cieście rozprowadzić równomiernie pesto, zostawiając nieposmarowany brzeg. Posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułożyć cebulę i łososia. Całość posypać parmezanem.
Pizzę piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 7-8 minut).