Nieco zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Ciasto z mieszanki mąki pszennej oraz żytniej razowej. Ma bardziej wyrazisty smak, dlatego nie wszystkie dodatki będą pasować. Sos z pomidorów z puszki. Składniki na jedną pizzę o średnicy około 31 cm.
Ciasto:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem.
Dodać mąkę, wodę, sól, cukier, oliwę, czosnek oraz oregano.
Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej.
Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości).
Sos pomidorowy:
Bazylię i oregano drobno posiekać.
Dodać do pomidorów z puszki wraz z pozostałymi przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem.
Gotować przez kilka minut na małym ogniu (aż do zgęstnienia).
Dodatkowo:
Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry.
Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę.
Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania.
Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia).
Polać przygotowanym sosem pomidorowym.
Posypać startym serem.
Na wierzchu ułożyć przygotowane dodatki.
Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut).
Po upieczeniu posypać pokrojonymi świeżymi ziołami.