Pizza na cieście razowym

Pizza razowa 3

Nieco zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Ciasto z mieszanki mąki pszennej oraz żytniej razowej. Ma bardziej wyrazisty smak, dlatego nie wszystkie dodatki będą pasować. Sos z pomidorów z puszki. Składniki na jedną pizzę o średnicy około 31 cm.

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem.

Dodać mąkę, wodę, sól, cukier, oliwę, czosnek oraz oregano.

Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej.

Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości).

Sos pomidorowy:

  • 100 g pomidorów z puszki (bez skóry)
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżego oregano

Bazylię i oregano drobno posiekać.

Dodać do pomidorów z puszki wraz z pozostałymi przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem.

Gotować przez kilka minut na małym ogniu (aż do zgęstnienia).

Pizza razowa 2

Dodatkowo:

  • 100 g (w sumie) zmieszanej mozzarelli i żółtego sera (użyłam goudy)
  • 1 mała pieczarka
  • 1/2 pomidora
  • 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut)
  • 1/2 główki cebuli
  • świeże zioła do posypania (bazylia, oregano)
  • mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu

Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry.

Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę.

Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania.

Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia).

Polać przygotowanym sosem pomidorowym.

Posypać startym serem.

Na wierzchu ułożyć przygotowane dodatki.

Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut).

Po upieczeniu posypać pokrojonymi świeżymi ziołami.

Pizza razowa

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.