Pizza gyros

Pizza kebab 2

Połączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa.

Przepis na ciasto i sos (na cztery średnie pizze) znajdziecie tutaj.

Dodatki (na dwie średniej wielkości pizze):

  • 75 g tartej mozzarelli
  • 150 g żółtego sera (np. edamskiego)
  • 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • 1/3 główki czerwonej cebuli
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu.

Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron przyprawą. Smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając.

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce.

Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę.

Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 250°C.

Pizza kebab

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.