Pizza (ciasto i sos)

Pizza 3

Pizza to danie, które często gości na moim stole. Poniżej podaję wielokrotnie wypróbowany przepis. Pizzę należy piec w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku (minimum 250°C). Zapiekać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.

Bardzo ważne w przygotowywaniu pizzy są odpowiednie składniki, dlatego nie zastępujcie mąki typu 00 zwykłą mąką, a oliwy z oliwek olejem. Nie zastępujcie też mozzarelli żadnym innym serem. Naprawdę poczujecie różnicę 🙂

Walory pizzy znacznie poprawia wypiek na specjalnym kamieniu. Wszystkim smakoszom pizzy polecam ten zakup!

Z przepisu wypiekam 4 średniej wielkości pizze.

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej (typu 00)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i solą.

Dodać mąkę oraz oliwę.

Wyrobić ciasto i uformować w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania).

Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do czasu podwojenia objętości ciasta).

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów w puszce (pokrojonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka listków świeżej bazylii (można pominąć)
  • 1 łyżka oliwy

Pomidory przelać do garnka wraz z przyprawami, oliwą oraz wyciśniętym czosnkiem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zagęścić.

Najlepiej użyć dość wysokiego garnka, bo sos będzie chlapał podczas gotowania.

Na koniec całość zblendować i dodać drobno posiekane liście bazylii.

Z podanych składników wychodzi nieco więcej sosu niż potrzeba do pizzy. Ja jednak używam nadmiaru jako dodatkowy sos.

Pizza 2

Dodatkowo:

  • ok. 300 g tartej mozzarelli
  • dowolne dodatki (np. papryka, cebula, pomidory, suszone pomidory, pieczarki)
  • opcjonalnie suszone oregano do posypania

Piekarnik nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika).

Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania.

Ciasto podzielić na cztery równe części. Jeśli nie używacie kamienia do pizzy a pieczecie np. w foremce, możecie podzielić ciasto na dwie lub trzy części. W przypadku wypieku na kamieniu, łatwiej jest przenosić mniejsze placki.

Stolnicę lub blat podsypać mąką. Każdą część ciasta poprzez delikatne rozciąganie uformować w kształt cienkiego okręgu. Można również rozwałkować.

Pizza

Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia posypanej mąką, jeśli używamy kamienia).

Polać sosem pomidorowym.

Posypać startą mozzarellą.

Na wierzchu ułożyć drobno pokrojone dodatki. Całość posypać suszonym oregano (można pominąć).

Pizzę piec do czasu rozpuszczenia sera i zrumienienia.

Pizza 4

5 komentarzy

  1. Pingback: Sosy do pizzy (pomidorowy i czosnkowy) – Bullio

  2. Pingback: Pizza z pesto i łososiem – Bullio

  3. Pingback: Pizza fresca – Bullio

  4. Pingback: Pizza z rukolą – Bullio

  5. Pingback: Pizza gyros – Bullio

Dodaj komentarz