Pizza to danie, które często gości na moim stole. Poniżej podaję wielokrotnie wypróbowany przepis. Pizzę należy piec w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku (minimum 250°C). Zapiekać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.
Bardzo ważne w przygotowywaniu pizzy są odpowiednie składniki, dlatego nie zastępujcie mąki typu 00 zwykłą mąką, a oliwy z oliwek olejem. Nie zastępujcie też mozzarelli żadnym innym serem. Naprawdę poczujecie różnicę 🙂
Walory pizzy znacznie poprawia wypiek na specjalnym kamieniu. Wszystkim smakoszom pizzy polecam ten zakup!
Z przepisu wypiekam 4 średniej wielkości pizze.
Ciasto:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i solą.
Dodać mąkę oraz oliwę.
Wyrobić ciasto i uformować w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania).
Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do czasu podwojenia objętości ciasta).
Sos pomidorowy:
Pomidory przelać do garnka wraz z przyprawami, oliwą oraz wyciśniętym czosnkiem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zagęścić.
Najlepiej użyć dość wysokiego garnka, bo sos będzie chlapał podczas gotowania.
Na koniec całość zblendować i dodać drobno posiekane liście bazylii.
Z podanych składników wychodzi nieco więcej sosu niż potrzeba do pizzy. Ja jednak używam nadmiaru jako dodatkowy sos.
Dodatkowo:
Piekarnik nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika).
Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania.
Ciasto podzielić na cztery równe części. Jeśli nie używacie kamienia do pizzy a pieczecie np. w foremce, możecie podzielić ciasto na dwie lub trzy części. W przypadku wypieku na kamieniu, łatwiej jest przenosić mniejsze placki.
Stolnicę lub blat podsypać mąką. Każdą część ciasta poprzez delikatne rozciąganie uformować w kształt cienkiego okręgu. Można również rozwałkować.
Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia posypanej mąką, jeśli używamy kamienia).
Polać sosem pomidorowym.
Posypać startą mozzarellą.
Na wierzchu ułożyć drobno pokrojone dodatki. Całość posypać suszonym oregano (można pominąć).
Pizzę piec do czasu rozpuszczenia sera i zrumienienia.
Pingback: Sosy do pizzy (pomidorowy i czosnkowy) – Bullio
Pingback: Pizza z pesto i łososiem – Bullio
Pingback: Pizza fresca – Bullio
Pingback: Pizza z rukolą – Bullio
Pingback: Pizza gyros – Bullio