Pierś z kurczaka z pieczarkami i szpinakiem

Danie przygotowywane na jednej patelni – pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami.

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • 300 g śmietany 18%

Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (każdą pierś na dwie-trzy porcje).

Posypać z obu stron solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i oregano.

Przełożyć do naczynia i zalać olejem.

Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć kurczaka (z dwóch stron do zrumienienia).

Kurczak zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.

Na tej samej patelni przesmażyć pieczarki.

Do pieczarek dodać szpinak i smażyć do momentu, aż wyraźnie zmniejszy swoją objętość.

Na patelnię wlać śmietanę.

Doprawić solą i pieprzem.

Dodać kurczaka.

Całość wymieszać i przykryć pokrywką.

Dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Proponuję podawać z makaronem lub kaszą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*