
Danie przygotowywane na jednej patelni – pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami.
Składniki:
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 150 g pieczarek
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- 300 g śmietany 18%
Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (każdą pierś na dwie-trzy porcje).
Posypać z obu stron solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i oregano.
Przełożyć do naczynia i zalać olejem.
Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć kurczaka (z dwóch stron do zrumienienia).
Kurczaka zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
Na tej samej patelni przesmażyć pieczarki.
Do pieczarek dodać szpinak i smażyć do momentu, aż wyraźnie zmniejszy swoją objętość.

Na patelnię wlać śmietanę.
Doprawić solą i pieprzem.
Dodać kurczaka.
Całość wymieszać i przykryć pokrywką.
Dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Proponuję podawać z makaronem lub kaszą.