Pierś z kurczaka w parmezanowej panierce

Kurczak w parmezanie

Prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnego kotleta z piersi kurczaka – panierka z parmezanu, bułki tartej i mąki kukurydzianej.

Składniki:

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 100 g parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do smażenia

Mięso oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki (wielkości średniego kotleta).

Jeśli kawałki są bardzo grube, można lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa.

Mięso natrzeć z dwóch stron solą, pieprzem i czosnkiem.

Jajka wymieszać widelcem ze szczyptą soli i pieprzu.

Parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z bułką tartą i mąką kukurydzianą.

Kawałki kurczaka maczać najpierw w jajku, a następnie z mieszance z parmezanem.

Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.

Kurczak w parmezanie 2

Jeden komentarz

  1. Bardzo proste, a pewnie przepyszne 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.