Pierś kurczaka z pesto bazyliowym i groszkiem

kurczak-z-pesto-i-groszkiem

Pierś z kurczaka owinięta wędliną drobiową z sosem z bazyliowego pesto i śmietany. Danie jest wyraziste w smaku, dlatego najlepiej podawać je z delikatnymi dodatkami np. z kopytkami lub gnocchi.

Składniki:

  • ok. 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 mały słoik pesto bazyliowego (190 g)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • kilka plasterków cienko pokrojonej wędliny drobiowej (tyle ile kawałków kurczaka)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Kurczaka podzielić na części krojąc pierś wzdłuż włókien. Jeśli pierś jest bardzo gruba, można dodatkowo uzyskane kawałki podzielić na cieńsze części. Każdą część posypać solą i pieprzem, a następnie zawinąć w wędlinę. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.

Na patelnię dodać pesto bazyliowe oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Po około 15 minutach dodać groszek. Gotować pod przykryciem kolejne 5 minut.

kurczak-z-pesto-i-groszkiem-2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.