Pierś z kurczaka owinięta wędliną drobiową z sosem z bazyliowego pesto i śmietany. Danie jest wyraziste w smaku, dlatego najlepiej podawać je z delikatnymi dodatkami np. z kopytkami lub gnocchi.
Składniki:
- ok. 400 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 mały słoik pesto bazyliowego (190 g)
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka groszku konserwowego
- kilka plasterków cienko pokrojonej wędliny drobiowej (tyle ile kawałków kurczaka)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Kurczaka podzielić na części krojąc pierś wzdłuż włókien. Jeśli pierś jest bardzo gruba, można dodatkowo uzyskane kawałki podzielić na cieńsze części. Każdą część posypać solą i pieprzem, a następnie zawinąć w wędlinę. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.
Na patelnię dodać pesto bazyliowe oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Po około 15 minutach dodać groszek. Gotować pod przykryciem kolejne 5 minut.