Pierś kurczaka w sosie koperkowym

piers-z-kurczaka-w-sosie-koperkowym

Soczyste kawałki z piersi kurczaka w aromatycznym koperkowym sosie z jogurtu greckiego. Według mnie najlepiej smakują z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem.

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól i pierz do smaku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • olej do smażenia
  • ugotowany ryż

W małym garnku gotować bez przykrycia, na małym ogniu jogurt wymieszany z bulionem. Dodać majonez, szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Całość gotować kilka minut co jakiś czas mieszając.

Mięso umyć, oczyścić i pokroić w drobne kawałki. Usmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje.

Zdjąć z patelni i podawać z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem.

piers-z-kurczaka-w-sosie-koperkowym-2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.