Soczyste kawałki z piersi kurczaka w aromatycznym koperkowym sosie z jogurtu greckiego. Według mnie najlepiej smakują z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem.
Składniki:
- mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g)
- 1 pęczek koperku
- 250 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki bulionu
- sól i pierz do smaku
- 2 łyżeczki majonezu
- olej do smażenia
- ugotowany ryż
W małym garnku gotować bez przykrycia, na małym ogniu jogurt wymieszany z bulionem. Dodać majonez, szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Całość gotować kilka minut co jakiś czas mieszając.
Mięso umyć, oczyścić i pokroić w drobne kawałki. Usmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje.
Zdjąć z patelni i podawać z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem.