Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami 2

Obowiązkowe pierogi w sezonie jagodowym. Polewam je kwaśną śmietaną i posypuję cukrem.

Przepis na około 40-45 średniej wielkości pierogów. 

Ciasto:

  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 35 g masła
  • 280 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 1 litr jagód
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • śmietana 18%
  • cukier do posypania
  • szczypta soli do wody

Jagody umyć i dokładnie osuszyć na durszlaku.

Przygotować ciasto.

W gorącej wodzie rozpuścić masło.

Mąkę wsypać do miski. UWAGA: zacznijcie od ok. 450 g mąki.

Dodać do niej sól i wodę z masłem.

Wyrobić ciasto (najlepiej przy użyciu miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 500 g).

Z ciasta odrywać mniejsze kawałki i cienko rozwałkowywać.

W czasie wałkowania podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do blatu.

Pierogi z jagodami

Jagody wymieszać z mąką.

Na ciasto nakładać łyżką jagody i wycinać pierogi.

Z przepisu wychodzi ok. 40-45 średniej wielkości pierogów (ja zrobiłam równo 42).

W dużym garnku zagotować osoloną wodę.

Pierogi gotować partiami po około 15 sztuk.

Kiedy woda zacznie ponownie się gotować, zmniejszyć ogień.

Po wypłynięciu gotować jeszcze przez około 1,5-2 minuty.

Ugotowane pierogi polać śmietaną i posypać cukrem.

Pierogi z jagodami 3

Dodaj komentarz