Obowiązkowe pierogi w sezonie jagodowym. Polewam je kwaśną śmietaną i posypuję cukrem.
Przepis na około 40-45 średniej wielkości pierogów.
Ciasto:
- ok. 500 g mąki pszennej
- 35 g masła
- 280 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 1 litr jagód
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- śmietana 18%
- cukier do posypania
- szczypta soli do wody
Jagody umyć i dokładnie osuszyć na durszlaku.
Przygotować ciasto.
W gorącej wodzie rozpuścić masło.
Mąkę wsypać do miski. UWAGA: zacznijcie od ok. 450 g mąki.
Dodać do niej sól i wodę z masłem.
Wyrobić ciasto (najlepiej przy użyciu miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 500 g).
Z ciasta odrywać mniejsze kawałki i cienko rozwałkowywać.
W czasie wałkowania podsypywać mąką, żeby ciasto nie przywierało do blatu.
Jagody wymieszać z mąką.
Na ciasto nakładać łyżką jagody i wycinać pierogi.
Z przepisu wychodzi ok. 40-45 średniej wielkości pierogów (ja zrobiłam równo 42).
W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
Pierogi gotować partiami po około 15 sztuk.
Kiedy woda zacznie ponownie się gotować, zmniejszyć ogień.
Po wypłynięciu gotować jeszcze przez około 1,5-2 minuty.
Ugotowane pierogi polać śmietaną i posypać cukrem.
Uwielbiam pierogi! A co dopiero pierogi z jagodami! Pyychota 🙂 Ja najbardziej lubię bez cukru i bez śmietany 😛
Zapraszam do mnie: https://lamliwypaznokiec.blogspot.com/2019/09/kosmetyki-do-makijazu-avon-testowanie.html