Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Moje ulubione pierogi. Ziemniaczano-serowy farsz i delikatne ciasto. Najlepiej kupić tłusty ser, ewentualnie półtłusty. Wykonanie dość pracochłonne, ale naprawdę  warto. Dobrze smakują również odsmażone na patelni lub okraszone podsmażoną cebulą.

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 400 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 0,5 kg tłustego sera białego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki soli + sól do posolenia wody
  • pieprz do smaku

Farsz: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie przecisnąć przez praskę ser. Ziemniaki po wystudzeniu również przecisnąć przez praskę oraz wymieszać dokładnie z serem. Następnie jeszcze dwukrotnie przecisnąć ser wymieszany z ziemniakami do uzyskania jednolitej konsystencji. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie na patelni. Do farszu dodać podsmażoną cebulę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto: W gorącej wodzie rozpuścić masło. Mąkę wsypać do miski. Dodać do niej sól, a następnie wodę z masłem. Całość wymieszać łyżką. W razie potrzeby dodać więcej mąki tak aby wyrobić ciasto.

Ciasto cienko rozwałkować. Podsypywać mąką, żeby nie przywierało do blatu. Nakładać łyżkę farszu i wycinać pierogi.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami po około 15 sztuk. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1,5-2 minuty.

Pierogi ruskie 3

Dodaj komentarz