Piernik staropolski (długodojrzewający)

Piernik długodojrzewający 4

Piernik, który dojrzewa w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Bardzo tradycyjny, korzenny smak.

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 80 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów włoskich
  • 500 g powideł śliwkowych

W garnku rozpuścić miód, masło i cukier. Mieszać drewnianą łyżką i stopniowo podgrzewać, aż do zagotowania. Trzymać na małym ogniu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Odstawić z palnika i lekko przestudzić.

Dodać mąkę, jajko, żółtka i przyprawę do piernika. Wyrobić łyżką na jednolitą masę.

Mleko wymieszać z sodą. Orzechy bardzo drobno posiekać.

Do masy dodać mleko i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć do szklanej lub kamiennej miski.

Przykryć podwójnie złożoną ścierką i uchyloną pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 tygodnie (można odstawić do lodówki).

UWAGA:

Ciasto jest dość luźne od razu po wymieszaniu. Twardnieje jednak niemal natychmiast po odstawieniu w chłodne miejsce.

Mój piernik dojrzewał ok. 5 tygodni.

Piernik długodojrzewający

Tydzień przed Świętami, ciasto zagnieść w kulę i rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Mój piernik miał wymiary ok. 40 x 27 cm. Rozwałkowałam go na grubość mniejszą niż 0,5 cm.

Przenieść na blaszkę (dużą z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temp. 180ºC  przez 25-30 minut. Piernik powinien być lekko brązowy. Rośnie podczas pieczenia do grubości mniej więcej 2,5 cm.

Upieczony piernik ostudzić a następnie przekroić wzdłuż dłuższego boku na 3 części.

Przełożyć powidłami śliwkowymi.

Zawinąć w folię aluminiową, lekko docisnąć i odstawić w chłodne miejsce.

Piernik długodojrzewający 3

Dzień przed Świętami, piernik przełożyć w ciepłe miejsce.

Polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki miodu

Czekoladę połamać na cząstki. Masło pokroić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki polewy podgrzać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.

Gotową polewę lekko przestudzić i polać nią wierzch i boki piernika.

Wierzch można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

Źródło: Kwestia Smaku.

8 komentarzy

  1. Jestem przed pieczeniem piernika – na jaką grubość powinien być rozwałkowany? Czy dużo podrośnie podczas pieczenia?

    • Wałkowałam na grubość mniejszą niż 0,5 cm. Dość ładnie wyrasta. Mój ma mniej więcej 2,5 cm grubości 🙂 Udanego wypieku 🙂

  2. Jaka musi być duża blaszka

    • Będę piekła na dużej blaszce, która znajduje się w wyposażeniu piekarnika (ponad 40 cm szerokości). Następnie przekroję piernik na 3 części i przełożę powidłami 🙂 W takiej formie zawinę w folię aluminiową jeszcze na ok. tydzień. Przepis uzupełnię jak będę piec piernik 🙂

  3. W jakiej temp piec po tych 3 tygodniach leżakowania?
    Jeśli stwardnieje to jak go przełożyć do blachy by upiec?

    • W temp. 180°C przez ok. 30 minut, ale tak jak napisałam – będę ten piernik piec w tym roku pierwszy raz, więc przepis będę na bieżąco uzupełniać 🙂 Ciasto trzeba będzie rozwałkować przed pieczeniem i takie rozwałkowane przenieść na blachę.

  4. Mój już też czeka w lodówce 🙂

  5. Kochamy pierniki! 🙂

Dodaj komentarz