Piernik staropolski (długodojrzewający)

Piernik długodojrzewający

W tym roku po raz pierwszy będę piekła piernik długodojrzewający. Dużo się naczytałam o jego pysznym smaku, dlatego mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Zdjęcia i opis z ewentualnymi uwagami będę uzupełniać na bieżąco. Jeśli macie więc ochotę, zapraszam do wspólnego pieczenia 🙂

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 80 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów włoskich

W garnku rozpuścić miód, masło i cukier. Mieszać drewnianą łyżką i stopniowo podgrzewać, aż do zagotowania. Trzymać na małym ogniu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Odstawić z palnika i lekko przestudzić.

Dodać mąkę, jajko, żółtka i przyprawę do piernika. Wyrobić łyżką na jednolitą masę.

Mleko wymieszać z sodą. Orzechy bardzo drobno posiekać.

Do masy dodać mleko i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć do szklanej lub kamiennej miski.

Przykryć podwójnie złożoną ścierką i uchyloną pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 tygodnie (można odstawić do lodówki).

UWAGA:

Ciasto jest dość luźne od razu po wymieszaniu. Twardnieje jednak niemal natychmiast po odstawieniu w chłodne miejsce.

Piernik będziemy piec ok. tygodnia przed Świętami. Mój będzie dojrzewał ok. 5 tygodni.

Ciąg dalszy nastąpi…

Przepis wzięłam ze strony Kwestia Smaku.

2 komentarze

  1. Mój już też czeka w lodówce 🙂

  2. Kochamy pierniki! 🙂

Dodaj komentarz