Pierniczki bakaliowe

Pierniczki bakaliowe 2

Świąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej upiec je na początku grudnia, a polukrować około tygodnia przed Świętami. Rodzynki i orzechy sprawiają, że pierniki ciężej się wycina, ale za to są smaczniejsze. 

Składniki:

  • ok. 5 szklanek mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 szklanka miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 3 pomarańczy

Na wierzch:

  • lukier cytrynowy
  • polewa czekoladowa
  • orzechy do przybrania

Pierniczki bakaliowe 3

Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie, a następnie dość drobno posiekać.

Miód rozpuścić i przestudzić.

Miód wymieszać z 5 szklankami mąki, sodą, miękkim masłem, przyprawą piernikową i cynamonem.

Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, orzechy i cukier puder. Wyrobić ciasto.

Do ciasta dodawać jeszcze po trochu mąki do uzyskania masy, która nie klei się do rąk.

Ciasto dzielić na mniejsze części i wałkować na grubość około 5 mm. Stolnicę podsypywać mąką.

Specjalnymi foremkami wykrawać wzory.

Z przepisu uzyskałam nieco ponad 100 pierników.

Pierniczki bakaliowe

Pierniki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C do zarumienienia (kilka minut z obu stron).

Przestudzić i przełożyć do zamykanych pojemników.

Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu, później twardnieją.

Miękną ponownie po polukrowaniu lub długim leżakowaniu w zamkniętym pojemniku.

Pierniki należy polukrować i posypać orzechami kilka dni przed Świętami.

Można również polać polewą czekoladową.

Pierniczki bakaliowe 4

2 komentarze

  1. Ale świątecznie 🙂

  2. Pingback: Lebkuchen (niemieckie pierniczki) – Bullio

Dodaj komentarz