Pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika. Ziemniaki są grubo utarte. Placki podaję z sosem czosnkowym i surówką. W takiej wersji stanowią całkiem obfity obiad 😉

Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości placków.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu

Ziemniaki i cebulę utrzeć na tarce o dużych oczkach. W miarę możliwości odcisnąć ręką z nadmiaru wody.

Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, śmietanę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dokładnie wymieszać łyżką.

Wymieszane ziemniaki puszczą więcej wody. Przechylić miskę, w której znajdują się ziemniaki i odlać jej nadmiar.

Łyżką nakładać masę ziemniaczaną i wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (podczas nakładania, starać się odcedzać z nadmiaru wody).

Placki piec ok. 23-25 minut w temperaturze 180°C.

Pieczone placki ziemniaczane 2

2 komentarze

  1. Jedno z moich ulubionych dań 🙂

  2. Mam pomysł na piątkowy obiad! Dziękuję 🙂

Skomentuj Marta Testerka Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.