Penne z mascarpone, pieczarkami i szpinakiem

Penne z mascarpone, pieczarkami i szpinakiem 2

Makaron i mascarpone to zawsze dobre połączenie. Tym razem prezentuję wersję z pieczarkami, szpinakiem, czerwoną cebulą i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki fety
  • 250 g mascarpone
  • 250 g makaronu penne + 1 łyżeczka soli
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki suszonego estragonu
  • olej do smażenia

Makaron zagotować w osolonej wodzie.

Pieczarki pokroić w cienkie plastry.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość.

Dodać szpinak. Smażyć do czasu, aż liście szpinaku się skurczą.

Na patelnię dorzucić fetę i mascarpone. Zamieszać i doprawić estragonem.

Smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i bazylię.

Przygotowany sos dodać do ugotowanego makaronu. Całość zamieszać.

Penne z mascarpone, pieczarkami i szpinakiem

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.