Penang assam laksa

Nietypowe połączenie smaków – makrela, ananas, limonka i makaron.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 7 – Penang assam laksa

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 2 małe świeże makrele
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • mały kawałek papryczki chili
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 5 plastrów świeżego ananasa
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • liście świeżej kolendry
  • 200 g makaronu ryżowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Rybę oczyścić, przełożyć do garnka i zalać 1 litrem zimnej wody.

Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Powstały bulion odcedzić, a z ryby oddzielić mięso i pokroić je na mniejsze kawałki.

Imbir obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.

Ananasa pokroić w drobną kostkę.

Szalotkę i chili drobno posiekać.

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć szalotkę, wyciśnięty czosnek i chili.

Do bulionu dodać liście laurowe, przesmażone szalotki z czosnkiem i chili, sok z 1/2 limonki, imbir, sos sojowy, brązowy cukier, paprykę w proszku i pastę z tamaryndowca.

Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.

W tym czasie w oddzielnym garnku ugotować makaron ryżowy (do miękkości, w osolonej wodzie).

Na koniec do zupy dodać ananasa i mięso z ryby.

Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

Zupę podawać z makaronem ryżowym, limonką i liśćmi kolendry.

3 komentarze

  1. Dla mnie to coś nowego. Będę musiała spróbować

  2. Warto próbowac nowych smaków. Nigdy nie słyszałam o tej zupie

  3. Z dużą ciekawością skosztowałabym takiej zupy. Oryginalne połączenie smaków.

Skomentuj Natalia Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.