
Nietypowe połączenie smaków – makrela, ananas, limonka i makaron.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 7 – Penang assam laksa
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 2 małe świeże makrele
- 200 ml mleczka kokosowego
- mały kawałek papryczki chili
- mały kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 szalotki
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 5 plastrów świeżego ananasa
- 1 limonka
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- liście świeżej kolendry
- 200 g makaronu ryżowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju
Rybę oczyścić, przełożyć do garnka i zalać 1 litrem zimnej wody.
Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Powstały bulion odcedzić, a z ryby oddzielić mięso i pokroić je na mniejsze kawałki.
Imbir obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
Ananasa pokroić w drobną kostkę.
Szalotkę i chili drobno posiekać.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć szalotkę, wyciśnięty czosnek i chili.
Do bulionu dodać liście laurowe, przesmażone szalotki z czosnkiem i chili, sok z 1/2 limonki, imbir, sos sojowy, brązowy cukier, paprykę w proszku i pastę z tamaryndowca.
Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
W tym czasie w oddzielnym garnku ugotować makaron ryżowy (do miękkości, w osolonej wodzie).
Na koniec do zupy dodać ananasa i mięso z ryby.
Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
Zupę podawać z makaronem ryżowym, limonką i liśćmi kolendry.

Dla mnie to coś nowego. Będę musiała spróbować
Warto próbowac nowych smaków. Nigdy nie słyszałam o tej zupie
Z dużą ciekawością skosztowałabym takiej zupy. Oryginalne połączenie smaków.