Kasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje.
Składniki:
- 250 g mięsa z piersi kurczaka
- 100 g kaszy pęczak
- 250 g pieczarek
- 1 mała natka pietruszki
- 1 mała cebula
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- łyżeczka masła
- 50 g sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki.
Cebulę dokładnie posiekać w kostkę.
Na patelni rozpuścić masło.
Cebulę podsmażyć. Dodać kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut.
W tym czasie pieczarki pokroić w drobną kostkę.
Dodać na patelnię i dalej podsmażać na małym ogniu.
Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem.
Gdy kasza wchłonie wodę a pieczarki będą już podsmażone, wsypać kaszę na patelnię.
Do całości dodać drugą szklankę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie dodać około pół szklanki gorącej wody.
Całość podgrzewać około 25 minut (aż kasza zmięknie). W razie konieczności uzupełniać gorącą wodą.
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Kaszę podawać posypaną startym serem.