Pęczak z kurczakiem i pieczarkami

Pęczak

Kasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje.

Składniki:

  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g kaszy pęczak
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała natka pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżeczka masła
  • 50 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę dokładnie posiekać w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Cebulę podsmażyć. Dodać kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut. W tym czasie pieczarki pokroić w drobną kostkę. Dodać na patelnię i dalej podsmażać na małym ogniu.

Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie wodę a pieczarki będą już podsmażone, wsypać kaszę na patelnię. Do całości dodać drugą szklankę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać około pół szklanki gorącej wody. Całość od chwili wsypania kaszy na patelnię podgrzewać około 25 minut (aż kasza zmięknie). W razie konieczności uzupełniać gorącą wodą. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Kaszę podawać posypaną startym parmezanem.

Pęczak 2

Dodaj komentarz